Wyposazenie sklepow obuwniczych

Aby założyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, sprzęty i akcesoria są niezbędne w zakładzie z wynikami mięsnymi?

Przede każdym trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich gromadzi się i poleca produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje mnóstwo sposobów chłodni, które sprawdzą się w magazynie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Ponadto jest z narzędziami mrożącymi, w których trzyma się mięso – wśród nich zapisuje się witryny, zamrażarki, wyspy albo te szafy mroźnicze. Dobrym programem, zwłaszcza w niższych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto trzymać nie dopiero w składzie, lecz jeszcze w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Osadza się ją pod wystawą, dzięki czemu sprawnie można uzupełniać produkt na półkach ekspozycyjnych. Niezbędna jest jeszcze lada ekspediencka, na jakiej wycina się i pakuje towar. W popularniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo potrzebne jest potrafienie pomieszczenia chłodniczego ze zwykłą, odpowiednio niską temperaturą, służącego do składowania towaru.

program pc market instrukcja

Pozostały sprzęt niezbędny w handlu mięsnym to wartość, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna zawierać dostatecznie szeroki i ważny wyświetlacz, tak by zarówno sprzedawca, kiedy również klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem potrzebny jest do porcjowania mięsa z kością. Także jest z nożami do cięcia mięsa, także nie warto na nich dbać. Z serii dobra krajalnica powinna mieć regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic przygotowane są z chromowanej stali węglowej lub byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto pomocne jest urządzenie się w wilka do ciała, dostarczającego do prowadzenia mięsa na oczekiwanie klienta. Wprawdzie nie jest zatem konieczny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych potrzebna jest jeszcze kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do składowania produktu i dodatkowe meble sklepowe. Wskazane jest też zainstalowanie klimatyzacji, która dobra istnieje w życiu właściwej temperatury w klasie sprzedaży – szczególnie latem. Istotne istnieje również oświetlenie, jakie może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin dostających się na ekspozycji.