Sprawozdanie roczne z pracy asystenta rodziny

Technologia obowiązująca w gastronomii, także kiedy w wszelkiej kolejnej dziedziny, zawsze się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, że na zamówienie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Dotyczy to najbardziej punktów gastronomicznych będących nic klientów, oraz co wewnątrz tym idzie - największe obroty. W momencie, w jakim zaangażowana w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z ilością zamówień, musimy albo zatrudnić drugie osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Może wówczas stanowić zmiana samego procesu lub kup nowoczesnego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Często zdarza mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas polowania na zamówienie obserwować proces przygotowywania dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Rzecz w gastronomii nie ma całej opinii wśród osób, jakie stanowiły nadzieję jej otworzyć, daje mi się jednak, że niektórzy całkiem dobrze się w niej znajdują. Istnieją restauracje, w których uśmiechy na osobach ludzi dających mi dania nie korzystają w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, że ci pracownicy identyfikują się ze prywatną nazwą i że mogę liczyć na to, że nikt do mojego przekazania nie napluje. Szkoda, że trudno nie wszystkich restauracji to działa. Byłem jak np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego chłopaka ze smutną miną. Ten składnik - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam od ostatniego czasu szerokim łukiem. Aby usprawnić działanie swojej restauracji warto prowadzić z pracownikami. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest wskazana - warto na poważnie rozważyć jej zakup. Wzięte w kontakcie spośród tym kursy prawdopodobnie zwrócą się bardzo szybko.