Produkcja czekolady lublin

zarządzania dokumentamiDokumenty i procesy - Workflow, DMS, ECM, BPM… | Systemy ERP | POLKAS

Czekolada jest jedynym z najbardziej widocznych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, zaleca się ją w moc możliwościach. W prawie wszystkim sklepie można wziąć wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Znana jest dodatkowo czekolada mleczna jak i ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym rzutem jej tworzenia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której chwyta się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, i w sukcesie tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w zależności z tego jaki produkt chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dalej w procesie automatycznym. Po wejściu tych procesów uważa ona postać sypką, którą zwie się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do realizacji czekolady niezbędne jest używanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu realizacji czekolady wykorzystuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przenoszą się również na ciepło jak również na mokro. Proces konszowania na sucho jest podstawowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji robi się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.