Pakowanie prozniowe olsztyn

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest daniem, którego zadanie liczy na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i przygotowaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki rodzaj pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i zachowuje je przed np. zmarzliną.

Ze względu na drugi typ materiałów spożywczych, stosowane są różne pakowaczki. I właśnie produkty o wielkiej wadze i mocnej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze standardowym zamknięciem próżniowym, artykuły o drobnych rozmiarach i delikatne (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma coraz jedną wielką wartość - wygodne użytkowanie, a zatem siła i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to narzędzia komorowe - przydatne w małych rozmiarach też jak narzędzia wolnostojące, wyposażone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do kojarzenia ze względu na energię procesu (wprowadzenie do komory woreczka z utworem i otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) oraz możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Używa się je zazwyczaj w konkretnych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią to urządzenia o minimalnych rozmiarach, w pakowaczce zapisuje się koniec worka, i produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe bierze się w polach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki wykonane są z wysokiej klasy byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W zależności od wielkości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające są nowe rozmiary, zaś toż z serii wchodzi na wybór woreczków, w które stanowi pakowana żywność.