Obrobka miesa przed wedzeniem

Każdy lokal gastronomiczny prędzej lub później stoi przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla większej kwocie ludzi. Przy czym porcje winnym być dodatkowe takie indywidualne i przygotowane w jak najszybszym czasie aby uniknąć strat smaku płynących z dużego przechowywania.

http://erp.polkas.pl/wdrazanie-systemow-erp-it-w-pigulce/Wdrażanie systemów ERP (IT) w pigułce | Systemy ERP | POLKAS

Na szczęście nowa technologia rozwiązała tenże punkt oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone w noże nacinając mięso poprawiają jego soczystość bez strat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają także na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co przenosi się na podniesienie poziomu czystości w tłu książce. Na zbytu wyróżniamy dwa rodzaje kotleciarek, różniące się przede każdym napędem, mocą produkcyjną i dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy głównie od użytych materiałów, producenta i wdrożonych w nich rozwiązań. Kotleciarka ręczna to niskie urządzenie przeznaczone przede wszystkim do celu domowego i niskiej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Dużą cechą tego standardu narzędzi jest niska ilość zajmowanego miejsca, jednak z powodu dość wysokiej (od około 800 do 10 tys. zł) ceny mogą przygotowywać się nieopłacalne dla prywatnych użytkowników. Wadą jest niezmiernie niższa moc produkcyjna w zestawieniu z określoną niżej kotleciarką elektryczną. Kotleciarka elektryczna to maszyna dedykowana przede wszystkim dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej walce z ostrzami robione są za pomocą silnika. Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli pracownika do wkładania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem wydaje się być metodę operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten gatunek urządzenia ma mało dużo mieszkania niż tradycyjny odpowiednik oraz duża stawka (od ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest dokładną przeszkodą do brania jej w warunkach domowych.