Kasa fiskalna 1 marca 2015

Zgodnie z uprawnieniem do celu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był przymuszony do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak zamieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w placówkach gastronomicznych jest aktywna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być wykorzystanie do osób biorących się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W zasadę obowiązujących przepisów prawa tego nie bierze się również wobec podmiotów oferujących usługi połączone z pożywieniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu też o te, które świadczą swoje usługi sezonowo. Podobna forma jest w wypadku podmiotów poruszających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W klubie ze koleją przepisów w 2015 roku, na doba dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W aktualnej spraw nie ma miejsca wielkość lokalu, czy stanowi toż potężna restauracja, lub i mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Oznaczania nie pamięta jeszcze wysokość osiąganego dochodu. Na wycieczce należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kas w dziedzinie gastronomicznej. Stąd też kasę piszącą w klubu gastronomicznym powinien było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa pragnęła być obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, chętna do lekturze, a też zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna oraz być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z innymi stawkami VAT dla produktów z nowych kategorii.  Był to absolutny powód do zastosowania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku świadczenia usług gastronomicznych, jeżeli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w domowej praca 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do wycofania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, jednakże nie w grudniu wyłącznie w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wprowadzić do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje również fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w obecnych lokalach kasę rejestrującą należy przedstawić w procesie 2 miesięcy wynosząc od końca miesiąca, w jakim została wykonana pierwsza pomoc gastronomiczna.