Artykuly spozywcze po angielsku

Artykuły spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu rozkładowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna nasza rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w form, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest formą groteskową.

Pomysłów na to, w który forma zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest wysoce, a jedynym z nich stanowi wielokrotne przedłużenie jego moce poprzez pakowanie próżniowe. Jest ostatnie mechanizm, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego gatunku przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zbudowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dobranie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z cieplejszej folii, tymże znacznie wytrzymały), powinny stanowić atesty spożywcze i osiągać wymogi PZH. Folia PA/PE wyróżnia się dużą odpornością mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką wartością (zrobiona z profesjonalnej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna forma i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie zastosowanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, a jeszcze produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego artykułu (nie zmieniają zapachu oraz smaku, nie nadają mu bliskich wartości), niektóre przyznają się od odmrażania życia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to cudowna droga na obniżenie marnotrawstwa. Tymże niezwykle, że pakowanie próżniowe można używać i w polach domowych.